Boken om Marielund

Beställ boken Marielund - sommardröm vid vatten

Vi kan med glädje konstatera att boken om Marielund utsågs till Årets hembygdsbok 2016. Marielund är Uppsalas sommardröm vid sjön Trehörningen och aldrig tidigare har området beskrivits så ingående och spännande. Sveriges främste arkitekturfotograf, Åke E:son Lindman, har tagit bilder till boken. Boken är tyvärr slutsåld, men föreningen har enstaka exemplar kvar.

Boken är fylld med nya och historiska bilder som aldrig publicerats förr. En av landets mest kände arkitekturfotografer, Åke E:son Lindman, har fotograferat några av de miljöer som finns bevarade. Flera författare och en redaktionsgrupp har skrivit boken. Omfattande faktainsamling, skriftliga källor och berättelser från trakten ligger bakom texterna.

 

Så här lyder motiveringen från juryn bakom Årets hembygdsbok:

Boken om Marielund speglar en sommarort ur flera perspektiv: historia – men också arkitektur, konst, jord och skog samt inte minst järnvägsepoken med Lennakatten. Berättelsen blir särskilt intressant tack vare att perspektivet breddas och Marielund sätts in i ett kulturhistoriskt sammanhang.

Välskrivna texter som lockar till läsning, därtill utsökta illustrationer och fotografier. Ett särskilt plus för utförlig litteratur- och källförteckning. Kort sagt: En hembygdsbok som håller verkligt hög klass.

Uppsalabornas favorit

Kring Marielund finns flera av Uppsalatraktens populäraste utflyktsmål. Ångtåget Lennakatten går hit och många kliver av här för att fika och uppleva tidsresan. Andra kommer för att simma i sjön Trehörningen, där Marielunds Simsällskap under snart hundra år lärt en lång rad barn simma på den lila ön Badholmen. Folk från hela landet kommer till Stiftsgården Breidagård för att njuta av lugnet och den vackra miljön vid sjön. Längre bort ligger Uppsalas populäraste strandbad Fjällnora om en gång också varit ett privat sommarnöje med adress Marielund.

Boken har tagits fram på initiativ av föreningen Marielunds vänner, som arbetar för att vårda Marielunds karaktär.

Provläs några sidor ur boken (pdf).

Fakta:
Storlek: 245×245 mm. 160 sidor, färgtryck. Inbunden, hårda pärmar.
Förlag: Boken ges ut av föreningen Marielunds vänner.
Författare: Flera författare och en redaktionsgrupp har skrivit boken.
Fotografier: Cirka två tredjedelar är nytagna av Åke E:son Lindman och Jonas Pertoft, cirka en tredjedel är historiska bilder och från andra källor.
Boken finansieras främst genom bokbeställningar men också ett bidrag från Kungliga Patriotiska Stiftelsen på 15 000 kr. Det mesta av arbetet (projektledning, redaktion, skribenter, design) har gjorts ideellt.

För frågor om projektet: Jonas Pertoft, jonas@sodratornet.se, 070-3636262